Read my blog in your language

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Σίγκμουντ Φρόυντ

ΦΡΟΥΝΤ ΣΙΓΚΜΟΥΝΤ
Αυστριακός νευροψυχίατρος. Γεννήθηκε στη Μοραβία το 1856 και είναι ο ιδρυτής της ψυχανάλυσης. Σπούδασε ιατρική στη Βιέννη, όπου ειδικεύτηκε στη νευρολογία. Διακρίθηκε για τις μελέτες του στη συγκριτική ανατομία του νευρικού συστήματος και στις παιδικές εγκεφαλοπάθειες. Το 1885, πηγαίνει στη Γαλλία, για να συμπληρώσει τις ιατρικές σπουδές του. Στην επιστροφή του στη Βιέννη συνεργάζεται με το διάσημο ψυχίατρο Breier και δημοσιεύουν μαζί τις μελέτες τους πάνω στην υστερία. Την εποχή εκείνη ο Φρόυντ υποστηρίζει ότι οι νευρώσεις είναι ψυχικές αρρώστιες, ανεξάρτητες από οργανικές παθήσεις και αναζητά μέθοδο για τη θεραπεία τους. Σ’ αυτή του την προσπάθεια χρησιμοποιεί τη μέθοδο του υπνωτισμού και της υποβολής και μελετά τα όνειρα, το υποσυνείδητο, το ερωτικό ένστικτο, θεμελιώνοντας έτσι μια νέα ψυχολογία, την Ψυχανάλυση. Οι θεωρίες του όμως κρίθηκαν επαναστατικές και οι πόρτες του πανεπιστημίου έμειναν γι’ αυτόν κλειστές, επειδή τόλμησε να θίξει τις αποδεκτές μεθόδους της κλασικής ιατρικής. Παρ’ όλα αυτά ο Φρόυντ δεν άργησε να γίνει ο μεγάλος δάσκαλος της ψυχολογίας του βάθους, ή της τρίτης διάστασης, με χιλιάδες υποστηρικτές κι οπαδούς σ’ όλο τον κόσμο. Με θάρρος και σταθερότητα υποστήριξε τις αποφάσεις του μέχρι το τέλος της ζωής του. το επιστημονικό έργο του Φρόυντ είναι αξιόλογο, γιατί άνοιξε νέους ορίζοντες στην ψυχολογία. Πέθανε σε μεγάλη ηλικία (83 ετών) στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε ύστερα από την είσοδο των Χιτλερικών στρατευμάτων στην Αυστρία (1938).


Ο Σίγκμουντ Φρόυντ
κάποτε είπε...
-Κάποια μέρα κοιτάζοντας πίσω, τα χρόνια που αγωνίστηκες θα σου φαίνονται τα πιο ωραία.

-Ο άντρας που υπήρξε αδιαμφισβήτητα το αγαπημένο παιδί της μητέρας του, διατηρεί σ΄ όλη του τη ζωή το αίσθημα του κατακτητή, έχει τη σιγουριά της επιτυχίας που συχνά τον οδηγεί σε πραγματική επιτυχία».

Όνειρα

Κατά τον Φρόυντ, τα όνειρα προσφέρουν μια κλειδαρότρυπα στο ασυνείδητο μας. Με τη βοήθεια του υποσυνείδητού μας συγκρατεί τις καταπιεσμένες μας επιθυμίες και τους κρυφούς μας πόθους. Αλλά επίσης με τα άσχημα όνειρα μας υποδεικνύει για το τι δεν θα θέλαμε να γίνει στην πραγματικότητα. Δυστυχώς το υποσυνείδητο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει λέξεις για να μας μιλήσει και αναγκαστικά πρέπει να χρησιμοποιήσει κάποια σύμβολα είτε παγκόσμια κατανοητά είτε προσωπικά ώστε να περάσει εμμέσως με αυτά κάποια μηνύματα.

Πίστευε ότι για να αποκωδικοποιήσουμε τα όνειρα πρέπει να προσέξουμε περισσότερο τα συναισθήματα και τις σκέψεις που μας προκαλούν. Οι σκέψεις αυτές μπορούν μετά να μας οδηγήσουν σε άλλα συναισθήματα και συνειρμούς. Μερικές φορές φτάνει το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας.

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα όνειρο που περιέχει πουλιά μέσα. Αυτή η εικόνα μπορεί να μας θυμίσει τότε που ταΐζαμε πουλάκια όταν ήμασταν παιδιά, το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει στην ανάμνηση μιας συγκεκριμένης μέρας στο πάρκο, το οποίο μπορεί να μας θυμίσει τη μητέρα μας, κτλ.

Τ όνειρα όπως τα αντιμετώπισαν οι αρχαίοι Έλληνες και ο Φρόυντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Makry-gialos Crete