Read my blog in your language

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Ένα χάπι "σβήνει" φοβίες και κακές αναμνήσεις

Ένα τροχαίο ατύχημα, ένας βιασμός, μια κακοποίηση. Τραυματικές αναμνήσεις, τις οποίες σύντομα θα μπορούμε να διαγράψουμε με ένα μόνο χάπι.

Σε εργαστήριο ολλανδικών και αμερικανικών κέντρων τελειοποιείται αυτή τη στιγμή χάπι το οποίο θα διαγράφει από τη μνήμη όλες τις τραυματικές εμπειρίες.

Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Μέρελ Κιντ, από το Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, ένα ευρέως διαθέσιμο χάπι για την υψηλή πίεση του αίματος μπορεί μια μέρα να βοηθά τους ανθρώπους να σβήνουν τις άσχημες αναμνήσεις τους, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο άγχη και φοβίες.

Ένα χάπι  σβήνει  φοβίες και κακές αναμνήσεις

Σύμφωνα με τη νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη πρόκειται για την προπρανολόλη και χρησιμοποιείται συχνά σε καρδιοπαθείς. Το φάρμακο δρα σε μία περιοχή-κλειδί του εγκεφάλου, «κατεβάζοντας» στην ουσία τον διακόπτη που ρυθμίζει τα αισθήματα του φόβου και του θυμού. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, η μελέτη διαπίστωσε ότι το φάρμακο propranolol, που επιδρά στους νευρώνες του εγκεφάλου, εξαφάνισε σε σημαντικό βαθμό τις τρομακτικές αναμνήσεις από αράχνες που είχε μια ομάδα εθελοντών, η οποία πήρε το χάπι.
Την ίδια ώρα, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο Ρότζερ Ουίτμαν έχει ήδη αρχίσει έρευνες σε ανθρώπους θύματα τροχαίων, στους οποίους χορηγώντας χάπια προπρανολόλης, κατάφεραν να μειώσουν τη συναισθηματική επίπτωση από το ατύχημα.

Το χάπι, που επεμβαίνοντας στην ανθρώπινη φύση σβήνει από το μυαλό του ανθρώπου τις άσχημες αναμνήσεις, όπως βιασμοί ή σοβαρά ατυχήματα, έχει ήδη αποκτήσει ένθερμους υποστηρικτές, αλλά και πολέμιους.

Επιφυλάξεις

Όπως υποστηρίζουν οι επικριτές του, το φάρμακο θα σώσει ενδεχομένως εκατομμύρια θύματα από βασανιστικές αναμνήσεις, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργήσει τέρατα που θα σκοτώνουν χωρίς τύψεις, διατείνονται οι επικριτές του. Στο μεταξύ, στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ιρβάιν, ο νευροβιολόγος Τζέιμς ΜακΚάουφ και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ύστερα από πειράματα σε τρωκτικά ότι μπορούν να αναστείλουν στον εγκέφαλο των ζώων την ορμονική αντίδραση που προκαλεί ο φόβος.

Στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ειδικοί επικεντρώνουν τη μελέτη τους στην εξεύρεση τρόπων με τους οποίους θα «κόψουν δρόμους» στη «διαδρομή» που ακολουθούν οι διεργασίες στον ανθρώπινο εγκέφαλο οι οποίες σχετίζονται με τον φόβο, ενώ στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα γονίδιο που βρίσκεται πίσω από μία πρωτεϊνη αναστολέα του φόβου. Στην ιατρική σχολή Πόντσε του Πουέρτο Ρίκο η ομάδα του Γκρέγκορι Κουίρκ αναζητεί τρόπους που θα κάνουν τον εγκέφαλο να αναγνωρίζει φόβο και αναστολές, ενεργοποιώντας τον με μαγνήτες.

Πηγη:H-online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Makry-gialos Crete