Read my blog in your language

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

ΜΠΑΛΤΙΣ

Δείτε ΕΔΩ πολλά από τα έργα του

Μπαλτάσαρ Κλοσόφσκι ντε Ρόλα ( 29/2/1908 - 18/2/2001 )

Ένας από τους ελάχιστους εν ζωή καλλιτέχνες που είδε έργα του να εκτίθενται στο Λούβρο. Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1908 από Πολωνούς γονείς. Αυτοδίδακτος, ξεκίνησε να ζωγραφίζει στα δεκάξι του χρόνια. Στα πρώτα του βήματα κινήθηκε στην αναπαραστατική ζωγραφική, με κοφτή και ακριβή πινελιά. Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η σύνθεσή του έγινε πυκνότερη και με νέα θέματα (γυμνές γυναικείες και κοριτσίστικες φιγούρες).

Χαρακτηριστικά της ζωγραφικής του Μπαλτίς είναι η αυστηρότητα της σύνθεσης, η αργή εκτέλεση των έργων, η εμμονή του στο ρεαλισμό. Επίσης, ήταν γνωστή η αντίθεσή του στη ζωγραφική των περισσοτέρων συγχρόνων του, για τους οποίους έλεγε ότι τους λείπει η δεξιοτεχνία, και η επιμονή του στην άποψη ότι η ζωγραφική δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων, γιατί δε χωρά σε καμία γλώσσα.

Ίσως δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν ένας από τους "μεγάλους ζωγράφους" του 20ού αιώνα. Γνώριζε πολλούς από αυτούς και κινήθηκε στους ίδιους καλλιτεχνικούς κύκλους, δεν ήταν όμως του διαμετρήματος ενός Πικάσο, ενός Ματίς, ή έστω ενός Χουάν Μιρό, με τον οποίο υπήρξαν και στενοί φίλοι στο Παρίσι, Ηταν όμως καλός ζωγράφος, πολύ καλός μερικές φορές, αν και η μετέπειτα δουλειά του δεν έφτασε ποτέ στα επίπεδα της καλύτερης περιόδου του ανάμεσα στις δεκαετίες του '30 και του '50.

Αναμφίβολα πάντως υπήρξε η τελευταία διασημότης της παλιάς σχολής του Παρισιού. Δεν υπήρξε ποτέ το επίκεντρο, είχε όμως την ικανότητα να «αξιοποιεί» την περιθωριακή του θέση, έτσι ώστε αυτή να μοιάζει περισσότερο με αριστοκρατική αποστασιοποίηση.

Οπως είπε ο ίδιος σε έναν συγγραφέα κατά τη δεκαετία του '60, «ο Μπαλτίς είναι ένας ζωγράφος για τον οποίο δεν ξέρει κανείς τίποτα». Kαι πράγματι, έκανε ό,τι μπορούσε για να αφήσει πίσω του ψεύτικα ίχνη και να προκαλέσει σύγχυση στους βιογράφους του.

Πηγή: alicecafe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Makry-gialos Crete