Read my blog in your language

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009

Τα 7 Θαύματα του Σύγχρονου Κόσμου

Σύμφωνα με την παγκόσμια ψηφοφορία στο Internet που έληξε στις 07/07/07, ανακοινώθηκαν στη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας, τα αποτελέσματα για τα νέα 7 θαύματα του κόσμου. Η ιδέα ήταν ενός Ελβετοκαναδού κινηματογραφιστή, του Μπερνάρντ Ουέμπερ, ο οποίος σκέφτηκε να αναδείξει την αρχιτεκτονική του σύγχρονου κόσμου

Η πυραμίδα στο Chichen Itza (πριν το 800 μ.Χ.) Χερσόνησος Γιουκατάν, Μεξικό

Η Chichen Itza, η πιο διάσημη πόλη ναών των Μάγια, αποτελούσε το πολιτικό και οικονομικό κέντρο του πολιτισμού των Μάγια. Τα διάφορα κτίσματα - η πυραμίδα των Κουκουλκάν, ο ναός Chac Mol, η αίθουσα των χιλίων κολόνων και το πεδίο άθλησης των αιχμαλώτων - είναι ακόμα ορατά σήμερα και είναι δείγματα μιας εξαιρετικής αφοσίωσης στην αρχιτεκτονική χώρου και σύνθεσης. Η ίδια η πυραμίδα ήταν η τελευταία και, ευλόγως, η μεγαλύτερη, από όλους τους ναούς των Μάγια.

Video: Chichen Itza, Μεξικό

Το Άγαλμα του Χριστού (1931) Ρίο ντε Ζανέιρο, Βραζιλία

Αυτό το άγαλμα του Χριστού με ύψος περίπου 38 μέτρα, στέκεται πάνω στο λόφο Κορκοβάντο με θέα στο Ρίο ντε Ζανέιρο. Σχεδιασμένο από το Βραζιλιάνο Heitor da Silva Costa και δημιουργία του Γάλλου γλύπτη Paul Landowski, είναι ένα από τα πιο γνωστά μνημεία στον κόσμο. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγάλματος , τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν στις 12 Οκτωβρίου 1931. Έχει γίνει σύμβολο της πόλης και της φιλοξενίας των Βραζιλιάνων και καλωσορίζει τους επισκέπτες με ανοιχτά χέρια.

Video: Christ Redeemer (1931) Rio de Janeiro, Brazil

Το Σινικό Τοίχος (220 π.Χ και 1368-1644 μ.Χ.) Κίνα

Το Σινικό Τοίχος κατασκευάστηκε για να συνενώσει τις υπάρχουσες οχυρώσεις σε ένα ενιαίο αμυντικό σύστημα και για να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι Μογγολικές επιδρομές.. Είναι το μεγαλύτερο μνημείο που δημιουργήθηκε ποτέ από τον άνθρωπο και είναι το μόνο που είναι ορατό από το διάστημα. Πολλές χιλιάδες άτομα πρέπει να έδωσαν τη ζωή τους για τη δημιουργία αυτής της κολοσσιαίας κατασκευής.

Video: The Great Wall of China

Machu Picchu, (1460-1470) Μάτσου Πίτσου, Περού

Τον 15ο αιώνα, ο αυτοκράτορας των Ίνκα Pachacutec οικοδόμησε μια πόλη στα σύννεφα στο βουνό γνωστό ως Μάτσου Πίτσου (”παλαιό βουνό”). Αυτή το εξαιρετικό οικοδόμημα βρίσκεται στην μέση του δρόμου προς το οροπέδιο των Άνδεων, βαθιά στη ζούγκλα του Αμαζονίου και πάνω από τον ποταμό Ουρουμπάμπα. Εγκαταλείφθηκε από τους Ίνκας λόγω μιας επιδημίας ευλογιάς και μετά την ήττα της αυτοκρατορίας των Ίνκας από τους Ισπανούς, η πόλη παρέμεινε “χαμένη” πάνω από τρεις αιώνες. Ανακαλύφθηκε ξανά από τον Hiram Bingham το 1911.

Video: Machu Picchu, Peru

Petra (9 π.Χ. - 40 μ.Χ.), Ιορδανία

Στην άκρη της Αραβικής ερήμου, η Πέτρα ήταν η αστραφτερή πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Nabataean του βασιλιά Aretas IV (9 π.Χ. έως 40 μ.Χ.). Γνώστες της τεχνολογίας νερού, οι Nabataeans εξόπλισαν την πόλη τους με μεγάλες κατασκευές υπογείων σηραγγών και θαλάμους νερού. Ένα αμφιθέατρο, σχεδιασμένο σύμφωνα με τα Ελληνορωμαϊκά πρότυπα, προσέφερε χώρο για 4.000 θεατές. Σήμερα, οι τάφοι των παλατιών της Πέτρας, με την πρόσοψη ύψους 42 μέτρων του Ελληνιστικού ναού στο μοναστήρι El-Deir, αποτελούν εντυπωσιακά παραδείγματα Μεσανατολικού πολιτισμού.

Video:Petra, Jordan 1, 3D

Το Ρωμαϊκό Κολοσσαίο (70-82 μ.Χ.) Ρώμη, Ιταλία

Αυτό το εντυπωσιακό αμφιθέατρο στο κέντρο της Ρώμης κατασκευάστηκε προς τιμήν των νικητών λεγεωνάριων και για τον εορτασμό της δόξας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αποτελεί πρότυπο αρχιτεκτονικής ακόμα και μέχρι τις ημέρες μας και κάθε μοντέρνο αθλητικό γήπεδο ακόμα και 2.000 χρόνια αργότερα φέρει την ακαταμάχητη σφραγίδα του πρωτότυπου σχεδιασμού του Κολοσσαίου. Σήμερα, από τις ταινίες και τα ιστορικά βιβλία γνωρίζουμε ακόμη περισσότερα για τις σκληρές μονομαχίες και τους αγώνες που έλαβαν χώρα σε αυτή την αρένα για τη διασκέδαση των θεατών.

Video:The Roman Colosseum, Italy

The Taj Mahal (1630 A.D.) Άγκρα, Ινδία

Αυτό το τεράστιο μαυσωλείο τζαμί φτιάχτηκε κατόπιν εντολής του Shah Jahan, του πέμπτου μουσουλμάνου αυτοκράτορα, για να τιμήσει τη μνήμη της τελευταίας αγαπημένης του γυναίκας. Φτιαγμένο από άσπρο μάρμαρο βρίσκεται στη μέση θαυμάσιων τεχνητών κήπων και θεωρείται το πιο τέλειο κόσμημα μουσουλμανικής τέχνης στην Ινδία. Ο αυτοκράτορας έζησε μετά ως φυλακισμένος και λέγεται, ότι μπορούσε τότε να δει το Taj Mahal μόνο από το μικρό παράθυρο του κελιού του.

Video: The Taj Mahal, India

Οι 21 υποψηφιότητες ήταν:
1. Ακρόπολη - Αθήνα, Ελλάδα
2. Παλάτι της Αλάμπρα - Γρανάδα, Ισπανία
3. Ναός του Ανγκόρ - Καμπότζη
4. Τσίτσεν Ίτζα - Γιουκατάν, Μεξικό
5. Άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή - Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
6. Κολοσσαίο - Ρώμη, Ιταλία
7.Τα αγάλματα στα Νησιά του Πάσχα - Χιλή
8. Πύργος του Άιφελ - Παρίσι, Γαλλία
9. Σινικό Τείχος - Κίνα
10. Αγία Σοφία - Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
11. Ναός Κιομίζου - Κιότο, Ιαπωνία
12. Κρεμλίνο - Μόσχα, Ρωσία
13. Μάτσου Πίτσου - Περού
14. Κάστρο Νοϊσβανστάιν - Φούσεν, Γερμανία
15. Πέτρα - Ιορδανία
16. Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας - Αίγυπτος
17. Άγαλμα της Ελευθερίας - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
18. Στόουνχεντζ - Αμεσμπέρι, Μεγάλη Βρετανία
19. Όπερα του Σίδνει - Αυστραλία
20. Ταζ Μαχάλ - Άγκρα, Ινδία
21. Τιμπουκτού - Μάλι, Αφρική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Makry-gialos Crete