Read my blog in your language

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Τα 7 θανασιμα αμαρτηματα

Τα αμαρτήματα ονομάζονται "θανάσιμα" γιατί σύμφωνα με την εκκλησία μπορούν να στερήσουν τη θεία χάρη και να οδηγήσουν στην αιώνια καταδίκη της ψυχής του ανθρώπου, εκτός αν συγχωρεθούν με την εξομολογηση .

1)Λαγνεία (Luxuria)
Επιθυμίες σεξουαλικής φύσεως κυρίως,σε υπερβολικό βαθμό.Ο Δάντης την περιέγραψε σαν υπερβολική αγάπη προς τους άλλους,με αποτέλεσμα να έρχεται δεύτερη η αγάπη και η αφοσίωση στο Θεό.Η λαγνεία και η αγάπη είναι δύο τελείως διαφορετικές έννοιες.
Ενώ η αγνή,ανιδιοτελής αγάπη είναι το υπέρτατο συναίσθημα σε μια ανθρώπινη σχέση,η λαγνεία είναι η επιθυμία για σεξουαλική ελευθερία και απελευθέρωση.
2)Λαιμαργια (gula)
Τα τελευταία χρόνια,η λαιμαργία αφορά την υπερκατανάλωση φαγητού και ποτού,ενώ στο παρελθόν,οποιαδήποτε μορφή άσκοπης υπερβολής,θα μπορούσε να θεωρηθεί ως τέτοια αμαρτία.Γενικά λοιπόν,λαιμαργία είναι ο εθισμός σε κάτι και η υπερβολική κατανάλωση αυτού.Ποτό,φαγητό ή ουσία.
3)Απληστια (avaritia)
Μαζί με τη λαγνεία και τη λαιμαργία, είναι μια αμαρτία που έχει σχέση με την υπερβολή.Κατά την εκκλησία,η απληστία έχει να κάνει περισσότερο με την εμμονή του ανθρώπου να αποκτήσει πλούτο.Οι μέθοδοι απόκτησης αυτού του πλούτου είναι συνήθως η προδοσία με απώτερο σκοπό το προσωπικό κέρδος,η δωροδοκία,η κλοπή σε συνδυασμό με τη βία,την παραπλάνηση,την εκμετάλλευση της εξουσίας.
Η γη παράγει αρκετά για να ικανοποιήσει τις ανάγκες κάθε ανθρώπου, όχι όμως την απληστία του.
''Μαχατμα Γκάντι''
4)Οκνηρία (acedia)

Από τότε που η οκνηρία μπήκε στη λίστα των επτά θανάσιμων αμαρτημάτων,ο ορισμός της έχει αλλάξει πολύ περισσότερες φορές σε σχέση με τις άλλες αμαρτίες.Στις αρχές του Χριστιανισμού,η οκνηρία σήμαινε απάθεια,κατάθλιψη και γενικότερη έλλειψη χαράς και διάθεσης για απόλαυση του κόσμου που ο Θεός δημιούργησε.Οκνηρία κατά τον Δάντη είναι η αποτυχία να αγαπήσεις το Θεό με όλη την καρδιά σου,το μυαλό σου και την ψυχή σου.Τα τελευταία χρόνια,το να μη χρησιμοποιείς τα χαρίσματά σου και να μην τα εκμεταλλεύεσαι για δικό σου όφελος,θεωρείται οκνηρία ή αλλιώς τεμπελιά.
«Οκνηρός δε είναι μόνο εκείνος που δεν κάνει τίποτα, αλλά εκείνος που μπορεί να κάνει κάτι καλύτερα και δεν το κάνει»- Σωκράτης.
5)Οργη (ira)
Εκτός ορίων θυμός και ανεξέλεγκτο μίσος.Άρνηση της αλήθειας τόσο προς τους άλλους όσο και προς τον ίδιο μας τον εαυτό.Μη τήρηση του νόμου και έντονη επιθυμία εκδίκησης,πάντα εκτός των διαδικασιών της δικαιοσύνης.Φόνος,επίθεση,γενικότερη πρόκληση κακού σε άλλους.Η οργή είναι η μόνη αμαρτία που δεν έχει να κάνει με τον εγωισμό ή το προσωπικό όφελος.Αν και η ζήλια πολλές φορές,οδηγεί στην οργή.
6)Ζήλεια(invidia)
Όμοια με την απληστία,η ζήλια είναι ουσιαστικά μια ατέλειωτη επιθυμία.Διαφέρουν σε δύο σημεία.Η απληστία έχει να κάνει περισσότερο με τα υλικά αγαθά,ενώ η ζήλια εμφανίζεται και σε άλλες καταστάσεις.Τέλος,αυτοί που ζηλεύουν,θέλουν να αποκτήσουν αυτό που έχει ο άλλος,γιατί πιστεύουν ότι τους λείπει.Κατά τον Δάντη,η ζήλια είναι το να αγαπάς αυτό που έχει ο άλλος και να επιθυμείς να του το στερήσεις.
7)Αλαζονεια(superbia)
Η Αλαζονεία θεωρείται ως η μητέρα όλων των αμαρτιών.
Η αμαρτία αυτή είναι η πιο σοβαρή από όλες και συνήθως είναι η κύρια πηγή εμφάνισης των υπόλοιπων έξι.Επιθυμείς να είσαι ή να γίνεις πιο σημαντικός από τους άλλους και για αυτό συνήθως τους υποτιμάς ή δεν αναγνωρίζεις τα χαρίσματά τους.Αγαπάς τον εαυτό σου πιο πολύ από το Θεό.Η ματαιοδοξία και ο ναρκισσισμός είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της αμαρτίας.
πηγή:wikipedia

1 σχόλιο:

Makry-gialos Crete