Read my blog in your language

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Γρίπη A και οι ιοί που σκοτώνουν εκατομμύρια στον κόσμο

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περί το 90% των θανάτων που οφείλονται σε μεταδοτικές νόσους προέρχονται από έξι ασθένειες (πνευμονία, διάρροια, φυματίωση, ιλαρά, ελονοσία και aids) και αφορούν αναπτυσσόμενες ή μεσαίες χώρες.


Ο θόρυβος γύρω από τον ιό A (H1N1), υπεύθυνο για την επιδημία της "νέας γρίπης", τα συμπτώματα της οποίας είναι ήπια στις περισσότερες περιπτώσεις, επισκιάζει τις συνέπειες των μεταδοτικών νόσων που σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο κάθε χρόνο.

Η εποχιακή γρίπη πλήττει από 57.000 έως 96.000 ανθρώπους κάθε εβδομάδα ανά τον κόσμο, από τους οποίους οι 4.800 έως 9.600 υποκύπτουν, ενώ ο ιός που εμφανίσθηκε στο Μεξικό δεν μεταδόθηκε σε δέκα περίπου ημέρες παρά σε 1.085 άτομα σε 21 χώρες και προκάλεσε τον θάνατο 27 ανθρώπων, από τους οποίους 26 στο Μεξικό και ένας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Η μολυσματική αυτή ασθένεια συμπεριφέρεται ως τυπική εποχιακή γρίπη και όχι όπως η πανδημία του 1918", εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δρ Τζέιμς Νατάρο, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων που αποδίδονται στον ιό A (H1N1) παραμένει μικρός σε σύγκριση με τους αντίστοιχους αριθμούς που αποδίδονται κάθε χρόνο στην εποχιακή γρίπη, συνεχίζει ο επιδημιολόγος επισημαίνοντας ότι η τοξικότητα του ιού παραμένει ήπια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περί το 90% των θανάτων που οφείλονται σε μεταδοτικές νόσους προέρχονται από έξι ασθένειες (πνευμονία, διάρροια, φυματίωση, ιλαρά, ελονοσία και aids) και αφορούν αναπτυσσόμενες ή μεσαίες χώρες.

Το AIDS προκαλεί δύο εκατομμύρια θανάτους ετησίως , ενώ περισσότερα από 33 εκατομμύρια άνθρωποι είναι φορείς του ιού.

Η φυματίωση, που επέστρεψε ενισχυμένη τα τελευταία χρόνια, σκοτώνει 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως και περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια περιπτώσεις, επί των 9,27 εκατομμυρίων που εμφανίζονται κάθε χρόνο, είναι μορφές φυματίωσης ανθεκτικές στα αντιβιοτικά και έχουν εμφανισθεί από το 2006, κυρίως στην Κίνα.

Επίσης μια μορφή ανίατης φυματίωσης έχει εμφανισθεί σε 37 χώρες τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια, ανάμεσά τους και πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Η ιλαρά, η πλέον μολυσματική από τις μεταδοτικές ασθένειες, προκαλεί τον θάνατο 900.000 ανθρώπων ετησίως στις αναπτυσσόμενες χώρες εξαιτίας της απουσίας εμβολιασμού.

Η ελονοσία που προκαλείται από ένα παράσιτο που μεταδίδεται από το δήγμα του ανωφελούς κώνωπος προσβάλλει 300 έως 500 εκατομμύρια ανθρώπους. Ανάμεσά τους 1,5 έως 2,7 εκατομμύρια , κυρίως μικρά παιδιά, πεθαίνουν κάθε χρόνο, κυρίως στην Αφρική.

Εκτός των μολυσματικών αυτών ασθενειών που αποτελούν μάστιγες, ο πιο επικίνδυνος ιός είναι ο Ebola, ο οποίος μεταδίδεται με το αίμα, το σπέρμα και το σάλιο. Το επίπεδο θνησιμότητας από τον Ebola μπορεί να φθάσει το 90%. Εμφανίσθηκε το 1976 στη Δημοκρατία του Κονγκό και προκαλεί σφοδρό αιμορραγικό πυρετό. Εκτοτε επανεμφανίζεται συστηματικά , πιο πρόσφατα το 2008. Η μετάδοσή του περιορίζεται σε μικρούς αριθμούς ανθρώπων.

Οι ιοί κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους, λαμβανομένης υπ' όψιν της έκτασης μετάδοσής τους και του επιπέδου θνησιμότητας.

Στο επίπεδο 4 βρίσκεται ο ιός Ebola καθώς και ο δάγκειος πυρετός και ο ιός H1N1 υπεύθυνος για τη μεγάλη πανδημία του 1918, που προκάλεσε τον θάνατο 20-50 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι ειδικοί στις μεταδοτικές νόσους θεωρούν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον άνθρωπο προέρχεται από τη μεγάλη γενετική μεταβλητότητα ενός κοινού παράγοντα παθογένειας, όπως είναι η γρίπη.

Για τον λόγο αυτόν, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επιδημιολόγος Νιλ Κοέν της Ιατρικής Σχολής του Hunter College της Νέας Υόρκης "πρέπει να παρακολουθήσουμε τον ιό της γρίπης των χοίρων διότι είναι πιθανόν να μεταλλαχθεί και πάλι". "Είτε μεταλλαχθεί είτε όχι, θα μπορούσε να εμφανισθεί και πάλι το επόμενο φθινόπωρο ή τον χειμώνα", πράγματα που θα αφήσει αρκετό χρόνο για την παρασκευή ενός εμβολίου που θα προσφέρει κάποιου βαθμού προστασία.

Πηγη:H-online



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Makry-gialos Crete